Ayurvedische – massage

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayus).

De 3 dosha’s Vata Pitta en Kapha opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in de Ayurveda.

Alles, mensen, seizoenen, leeftijden kunnen beschreven worden in termen van deze 3 bio-energieën.

Binnen de Ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water aarde) in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is, de weefsels normaal functioneren.

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Een Ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie en de holistische werking.

De Ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij de benen, armen, rug, buik, borstbeen en tussenribspieren, gezicht en hoofdhuid meegenomen worden.

Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (Prakruti/ Tripriti) van de persoon.

De Ayurvedische massage is een zachte en ontspannende massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiepunten, genaamd marma’s, heeft de Ayurvedische massage een energetisch aspect.

De Ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd.

De massage:

  • verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop stimuleert de organen
  • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
  • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn